Antwoord van minister op brief studerende moeders

Minister Bussemaker heeft op 18 januari 2016 uitvoerig gereageerd op de brief over de problematiek van studerende moeders en zwangere studenten die Public Interest Litigation Project (PILP) op 18 september 2015 aan de minister stuurde, in samenwerking met het Steunpunt Studerende Moeders, Proefprocessenfonds Clara Wichmann, FNV Vrouw en NVR.

Hierin werd de minister ook gevraagd om te reageren op de brief die de VVR eerder al verstuurde op 25 februari 2015. In deze brief stelt de VVR dat er in de huidige situatie van studerende moeders sprake is van discriminatie op grond van geslacht.

Volgens het Steunpunt Studerende Moeders en de Vereniging voor Vrouw en Recht (VVR) lopen studerende moeders en zwangere studenten een zeer groot risico op studievertraging en/of studieuitval, in combinatie met een forse studieschuld. Mede door het gebrek aan een regelgevend wettelijk kader. Vrouwelijke studenten hebben geen recht op zwangerschapsverlof. Uit een Reactie-van-de-minister-van-OCW-op-Kamervragen-over-studerende-moeders-12-januari-2015 is gebleken dat de uitval van studerende moeders en zwangere studenten in het MBO 50% bedraagt en in het HBO zelfs 75%.

Mede namens de NVR, de Stichting Proefprocessenfonds Clara Wichmann, het Steunpunt Studerende Moeders en FNV Vrouw heeft het Public Interest Litigation Project in een brief aan minister Bussemaker hun zorgen over deze cijfers geuit. Hier heeft de minister nu op gereageerd.

In het kort komt de reactie van de minister er op neer dat zij erkent dat er geen wettelijke regeling is. Ze gaat echter geen nieuwe acties ondernemen. Wel is ze geïnteresseerd in (de resultaten van) het onderzoek dat PILP momenteel in samenwerking met het Steunpunt Studerende Moeders uitvoert en wil ze voor een gesprek over de problematiek met de briefschrijvers aan tafel. Dat dan weer wel..

Zie de brief van minister Bussemaker hier

Lees ook het eerdere bericht: http://studerendemoeders.nl/brief-aan-minister/

Foto afkomstig van Melkpunt blog over studerende moeders 

3 gedachten over “Antwoord van minister op brief studerende moeders

 1. Pingback: Brief aan minister - Studerende Moeders

 2. Laura Cromzigt

  Wanneer is dat gesprek met de studerende moeders dan? Ik zou daar ook wel bij willen zijn. Ik heb net een reactie geplaatst bij de oproep, die kopieer ik hier nog even. Ik graag willen dat ze dit bericht ziet.

  Als studerende moeder, premaster wiskunde aan de UU, wil ik graag reageren. Ik weet dat het onderwerp van studerende moeders eerder op de agenda heeft gestaan van bijvoorbeeld mevrouw Bussemaker die daar ook uitgebreid op heeft gereageerd, maar er lijkt me toch echt een verandering nodig om het leven van studerende moeders wat makkelijker te maken (de meeste hebben het al zwaar genoeg..).

  De verandering die ik in ieder geval voor zou willen stellen is dat een en ander voor studerende moeders vastgelegd wordt, in protocollen oid, net zoals het er is voor topsporters of voor studenten met een handicap. Ik wil twee voorbeelden geven hoe het ontbreken van zulke protocollen zorgt voor problemen bij studerende moeders.

  Als je als studerende moeder wilt kolven dan moet je zelf wat regelen, omdat er dus niks is vastgelegd zoals het bijvoorbeeld wel een recht is voor medewerkers. Waarschijnlijk zullen de meeste studerende moeders (net als ik) naar een portier stappen om te vragen om de gunst of de kolfruimte alstublieft geopend kan worden omdat de borsten na 3 uur college toch wel pijnlijk geworden zijn, en of het ook direct kan want er is maar een pauze van 30 minuten (dus flink pech als de portier er niet is omdat hij/zij bezig is met een andere klus, dan moet je dus op de wc gaan zitten). Gelukkig heb ik inmiddels een portier gevonden die wel zo vriendelijk genoeg wil zijn om mij die gunst te verlenen. Het is toch erg demotiverend dat je als studerende moeder met je kolftas elke keer naar de portier moet stappen in de hoop dat je de juiste treft? Sowieso hebben de mensen die officieel recht hebben op de kolfruimte (deze word bijvoorbeeld ook gebruikt als stilteruimte voor mensen die willen bidden) voorrang, en als die er waren dan mocht ik er dus niet in. Ik heb weleens in de wc naast de kolfruimte gezet om te kolven, omdat de kolfruimte bezet was door iemand die wel recht had op de kolfruimte (en het was geen kolvende moeder, want ik ben ervan overtuigd dat de meeste moeders die kolven het geen probleem vinden als er nog een moeder bij komt zitten om te kolven!). Ik kan als studerende moeder die ruimte ook niet reserveren, ik heb er namelijk officieel geen recht op. Terwijl een student met een handicap dat wel kan om bijvoorbeeld te rusten, dat is namelijk wel officieel vastgelegd. Kom op zeg, regel ook even dat studerende moeders daar recht op hebben.
  Het is waarschijnlijk dat je als studerende moeder weleens een college mist; je kind is ziek en mag niet naar de opvang, een bevalling en de kraamtijd. Al deze ouderschapsredenen zijn geen officiële redenen dat je colleges mist, en om ze in te halen ben je dus weer afhankelijk van de gunst die de desbetreffende docent wel of niet wilt leveren. Ok, in een ideale samenleving is het wel zo dat de mensen het een geldige reden vinden dat je niet aanwezig kon zijn omdat je kind op de intensive care in het ziekenhuis ligt, maar in de werkelijke praktijk zijn er mensen die een sterk oordeel hebben over studerende moeders (‚’Je hebt het zelf veroorzaakt’’, ‚’Is het niet verstandiger om te stoppen?’’, ”Dit is wel een universiteit hoor’’ etc.) die van hun positie gebruik kunnen maken om dat duidelijk te maken door je bijvoorbeeld geen recht te geven op een herkansing. Als je zelf ziek bent en geen tentamen kan maken, dan mag je een herkansing doen, terwijl als je kind ziek is en je kunt geen tentamen maken, dan mag je misschien een herkansing doen als je de juiste persoon tegenover je hebt.
  Los van dit soort concrete voorbeelden hebben we nog onzekerheid die studerende moeders (in ieder geval heb ik dat heel erg) hebben omdat er niks vastgelegd is. Wat nou als je een niet begripvolle medewerker van de universiteit tegenkomt, waardoor een relatief kleine achterstand door ouderschapsredenen niet ingehaald mag worden met extra opdrachten omdat het niet als geldige reden gezien wordt door deze persoon, dan zijn die gevolgen hiervan dat je een heel jaar over moet doen, dat is dus een heel jaar collegegeld betalen, een heel jaar geen betaald werk kunnen doen, terwijl je als studerende moeder waarschijnlijk al niet rond komt (je krijgt als studerende moeder evenveel financiële steun als iedere andere student, terwijl er meer kosten zijn; luiers, voeding, kinderopvang, relatief grotere woning dan studentenkamer etc). Afijn, je wilt natuurlijk graag de studie afmaken, dat is beter voor jezelf en voor je kind, dus als je dan zo’n jaar extra moet doen dan is dat maar zo, maar als je dan weer colleges moet missen door ouderschapsredenen en dan weer een heel jaar over moet over doen, ook al gaat het maar om een vak van 3 maanden, dan houdt het een keer op simpelweg omdat het geld dat je gespaard hebt op is, of omdat je geen vertrouwen meer hebt dat het mogelijk is om de opleiding af te maken zonder de zekerheid dat je iets kan herkansen als je het mist.

  Een reden om te stoppen met de studie voor studerende moeders kan die onzekerheid zijn. We willen (bijna?) allemaal de uitval van studerende moeders lager krijgen (die is nu 75% in het HO), dan is zo’n (in mijn ogen) kleine verandering, namelijk het vastleggen van protocollen voor studerende moeders, een enorme vooruitgang. De studerende moeders die uitvallen omdat ze onzeker zijn omdat ze geen poot hebben om op te staan bij tegenslagen en de studerende moeders die stoppen omdat ze tegen mensen oplopen die ouderschapsredenen geen geldige redenen vinden voor studenten zijn hiermee geholpen. Het is toch geweldig om de uitval op zo’n makkelijke manier terug te dringen? Wat hebben we daarvoor nodig? Een paar studerende moeders die mee willen denken aan wat voor protocollen er nodig zijn (ik help graag mee! De eerste: als studerende moeder krijg je dezelfde kolfrechten als van een medewerker, dus oa een ruimte om te kolven (dit kan simpelweg dezelfde ruimte zijn als die van de medewerkers, op een universiteit hebben ze vaak al zulke ruimtes) en tijd daarvoor) en iemand die ervoor zorgt dat deze protocollen verplicht worden voor onderwijsinstanties.

  Reageren
  1. admin Bericht auteur

   “en iemand die ervoor zorgt dat deze protocollen verplicht worden voor onderwijsinstanties”….de spijker op z’n kop, die iemand dat ís de minister..

   Reageren

Reageren? Wil je mee denken of ook iets delen? Plaats het hier!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.