Flexibilisering & studerende moeders

In het hoger onderwijs wordt op het moment geëxperimenteerd met flexibilisering van het onderwijsprogramma. Hierbij mogen hogere onderwijsinstellingen de vaste onderwijsprogramma’s loslaten.

Joost Noordeloos, student Onderwijswetenschappen aan de UVA onderzocht wat flexibilisering inhoud en wat hiervan de gevolgen zijn voor studerende (alleenstaande) moeders.

Dit laat hij zien in een animatie filmpje wat hij voor ons heeft gemaakt:

Flexibilisering van het onderwijsprogramma lijkt uitkomst te bieden voor studerende moeders. Uit een eerder onderzoek van de VU blijkt dat de meeste studerende moeders behoefte hebben aan onder andere flexibiliteit. Uit datzelfde onderzoek is ook gebleken dat de onderwijsinstellingen vrijwel niks geregeld hebben voor zwangere studenten en studerende moeders. Zo hebben de instellingen bijvoorbeeld niks vast gelegd in de OER reglementen rondom zwangerschap, bevalling of ouderschap. Zelfs verplichte Europese verdragen lijken niet opgenomen te zijn.
Zwangere studenten en studerende moeders in zowel het HO als MBO zijn afhankelijk van goodwill en moeten het vaak zelf maar uitzoeken hoe zij hun gemiste lessen inhalen, waar ze kunnen afkolven en hoe zij hun studie kunnen combineren. Terwijl er voor topsport studenten wel specifieke regelingen, voorzieningen en begeleiding geregeld is. Het VU onderzoek concludeert dat er sprake is van discriminatie op grond van geslacht, omdat alleen vrouwen hierdoor benadeeld worden.

Wij zien flexibilisering van onderwijsprogramma dan ook als een stap in de goede richting.

Wat is jouw mening over flexibilisering in het hoger onderwijs? Heb je hier reeds ervaring mee, deel dit dan met ons door onderaan deze post te reageren!

 

4 gedachten over “Flexibilisering & studerende moeders

 1. Paula

  Ik ben studerende moeder. Ben nu in het 3e jaar van mijn opleiding (4 jaar). Dit is mijn 2e HBO studie. Niet een alleenstaande mama maar ben heel erg voor flexibel onderwijs. Dus voor alle studerende moeders. Maar ook voor andere situaties pleit ik voor differentiatie en flexibiliteit in onderwijs. Mijn opleiding wil hier helemaal niks mee doen. Geen vrijstellingen oid. Werkt heel demotiverend en ben veel meer tijd kwijt als nodig en veel frustraties rijker.

  Reageren
 2. Jo

  Ik zou het echt een opluchting vinden als erg meer flexibiliteit komt op hoge scholen.

  Ik wil ontzettend graag gaan studeren; maar het feit dat roosters elke 10 weken veranderen en pas kort van te voor bekend wordt gemaakt; maakt opvang vinden voor je kind al heel erg lastig.

  Het feit dat er een grotere kans is op afwezigheid (omdat je niet alleen thuis moet blijven als je zelf ziek bent, maar ook wanneer je kind ziek is) maar het aanwezigheid percentage gelijk blijft voor moeders; maakt het ook enorm moeilijk.

  Het feit dat je bij (de meeste) deeltijdstudies, het niet mag combineren met het opvoeden van je kind; maar verplicht gerelateerd werk moet hebben (of een stage moet lopen).

  Het feit dat thuis/online studies vaak duurder zijn en je ook geen recht hebt op stufi.

  Kortom; meer duidelijkheid en minder verandering in de roosters, meer flexibiliteit wat betreft de verplichte aanwezigheid uren, deeltijdstudie aanbieden zonder verplichte baan/stage, en de mogelijkheid tot financiële steun bij een thuisstudie zou een hele hoop moeders zo veel meer opties geven!

  Reageren
  1. admin Bericht auteur

   Helemaal eens!!! En wat vind jij er dan eigenlijk van dat de Minister in haar antwoordbrief aan de Kamer onlangs aangaf enkel een formeel verlof in de wet vast te leggen voor zwangere studenten in het MBO en niet voor het Hoger Onderwijs met als argument: ‘Voor studenten in het hoger onderwijs geldt geen wettelijke aanwezigheidsplicht’….wettelijk bestaat deze niet maar vrijwel iedere hbo instelling kent (al dan niet voor bepaalde vakken) een aanwezigheidsplicht van 80 of 100%…
   ( De brief van de minister vind je op: http://studerendemoeders.nl/antwoord-minister-formeel-zwangerschapsverlof-mbo/ )

   Reageren

Reageren? Wil je mee denken of ook iets delen? Plaats het hier!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.