Flexibilisering & studerende moeders

In het hoger onderwijs wordt op het moment geëxperimenteerd met flexibilisering van het onderwijsprogramma. Hierbij mogen hogere onderwijsinstellingen de vaste onderwijsprogramma’s loslaten.

Joost Noordeloos, student Onderwijswetenschappen aan de UVA onderzocht wat flexibilisering inhoud en wat hiervan de gevolgen zijn voor studerende (alleenstaande) moeders.

Dit laat hij zien in een animatie filmpje wat hij voor ons heeft gemaakt:

Flexibilisering van het onderwijsprogramma lijkt uitkomst te bieden voor studerende moeders. Uit een eerder onderzoek van de VU blijkt dat de meeste studerende moeders behoefte hebben aan onder andere flexibiliteit. Uit datzelfde onderzoek is ook gebleken dat de onderwijsinstellingen vrijwel niks geregeld hebben voor zwangere studenten en studerende moeders. Zo hebben de instellingen bijvoorbeeld niks vast gelegd in de OER reglementen rondom zwangerschap, bevalling of ouderschap. Zelfs verplichte Europese verdragen lijken niet opgenomen te zijn.
Zwangere studenten en studerende moeders in zowel het HO als MBO zijn afhankelijk van goodwill en moeten het vaak zelf maar uitzoeken hoe zij hun gemiste lessen inhalen, waar ze kunnen afkolven en hoe zij hun studie kunnen combineren. Terwijl er voor topsport studenten wel specifieke regelingen, voorzieningen en begeleiding geregeld is. Het VU onderzoek concludeert dat er sprake is van discriminatie op grond van geslacht, omdat alleen vrouwen hierdoor benadeeld worden.

Wij zien flexibilisering van onderwijsprogramma dan ook als een stap in de goede richting.

Wat is jouw mening over flexibilisering in het hoger onderwijs? Heb je hier reeds ervaring mee, deel dit dan met ons door onderaan deze post te reageren!

 

2 gedachten over “Flexibilisering & studerende moeders

  1. Paula

    Ik ben studerende moeder. Ben nu in het 3e jaar van mijn opleiding (4 jaar). Dit is mijn 2e HBO studie. Niet een alleenstaande mama maar ben heel erg voor flexibel onderwijs. Dus voor alle studerende moeders. Maar ook voor andere situaties pleit ik voor differentiatie en flexibiliteit in onderwijs. Mijn opleiding wil hier helemaal niks mee doen. Geen vrijstellingen oid. Werkt heel demotiverend en ben veel meer tijd kwijt als nodig en veel frustraties rijker.

    Reageren

Reageren? Wil je mee denken of ook iets delen? Plaats het hier!