MBO studenten krijgen formeel recht zwangerschapsverlof

Voor studenten in het MBO en HO bestaat geen formeel recht op zwangerschapsverlof.
Maar daar maakt de Tweede Kamer nu verandering in voor wat betreft het MBO!

Zwangere studenten in het MBO moeten recht krijgen op zwangerschapsverlof. Ook moeten ze op coulance en hulp van hun onderwijsinstelling kunnen rekenen, vindt de Tweede Kamer. Peter Kwint(SP) en Kirsten van den Hul (Pvda) diende een motie in en kregen steun van de hele kamer, op VVD, CDA, PVV en Forum voor Democratie na.

Veel studenten die tijdens de studie zwanger raken komen in de studieproblemen en worden soms zelfs eenzijdig uitgeschreven. Voor studenten bestaat er geen formeel recht op zwangerschapsverlof. Hoe onderwijsinstellingen daarmee om gaan verschilt per instelling, per opleiding en per docent of begeleider. Zij zijn vaak afhankelijk van willekeur. Zij lopen vaak vertraging op met alle financiële gevolgen van dien en hebben moeite om studie en zorg te combineren mede omdat universiteiten, hogescholen en mbo’s vaak nauwelijks iets geregeld hebben voor zwangere studenten en studerende moeders. Zelfs verplichte Europese verdragen lijken niet opgenomen te zijn in de OER reglementen. Dit bleek eerder al uit het wetenschappelijk onderzoek van de VU. Dat meer dan de helft voortijdig uitvalt is dan ook niet zo gek.

De Kamer wil dat het kabinet met het onderwijs en studentenorganisaties gaat overleggen over hulp voor studenten tijdens en na hun zwangerschap. Een student in verwachting moet onder andere een eigen studieprogramma kunnen volgen, vindt de Kamer.

“Hier heb ik dan ruim 11 jaar een lobby voor gevoerd, eindelijk begint al dat werk zijn vruchten af te werpen! Het is fantastisch nieuws voor de zwangere studenten in het MBO, maar we zijn er nog niet. Nu nog goed uitwerken en ook voor het Hoger Onderwijs!”.  Annemieke de Jong.

 

 

Een gedachte over “MBO studenten krijgen formeel recht zwangerschapsverlof

  1. Pingback: Studerende Moeders gezocht voor interviews! - Studerende Moeders

Reageren? Wil je mee denken of ook iets delen? Plaats het hier!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.