Studerende moeder wint rechtzaak tegen gemeente omtrent kinderopvang

12 april 2016 – Groningen. Een alleenstaande studerende moeder startte een rechtzaak omdat de gemeente haar niet tegemoet wilde komen in de kosten voor kinderopvang.
Desondanks kinderopvangtoeslag en studiefinanciering bleek deze niet toereikend om te kunnen voldoen aan de resterende eigen bijdrage van ruim 400 euro per maand. Daarom vroeg zij bijzondere bijstand aan bij de gemeente Groningen. Maar volgens de gemeente zou zij niet tot de doelgroep van het gemeentelijk beleid behoren.

Alleenstaande ouders met kinderen tot 12 jaar die onder de participatiewet vallen en aan het werk gaan hebben recht op passende kinderopvang. Zij kunnen naast de kinderopvangtoeslag in aanmerking komen voor een tegemoetkomingsregeling vanuit de gemeente voor de resterende eigen bijdrage aan kinderopvangkosten indien zij niet boven het minimum uitkomen.
Dit geldt helaas niet voor studerende (alleenstaande) ouders die op grond van WSF/Studiefinanciering naar school gaan. Of zij in aanmerking komen voor een vergoeding van de eigen bijdrage is afhankelijk van het gemeentelijk beleid.

Annemieke de Jong, directeur Steunpunt Studerende Moeders: “Sommige gemeente hebben voor moeders die een opleiding volgen voorzieningen opgenomen in hun verordening voor bijzondere bijstand maar niet alle gemeenten. Bijvoorbeeld de gemeente Oud Amstel heeft de doelgroep studenten met kinderen wel opgenomen in het beleid maar de gemeente Amsterdam weer niet. Dit verschilt enorm per gemeente omdat er geen landelijk beleid getroffen is voor deze groep, waar ik juist voor pleit. Studerende moeders lopen hierdoor tegen tal van problemen aan. Het ontbreken hiervan leidt nu tot rechtsongelijkheid van studerende moeders en vormt een belemmering om een opleiding te kunnen volgen of af te maken”.

De Jong besloot voor de moeder in kwestie te bemiddelen en nam contact op met de klantmanager van de gemeente. De klantmanager liet echter weten dat het hem beter leek dat zij gewoon in de uitkering zou blijven of maar moest gaan solliciteren.
Onvoorstelbaar vindt De Jong: “een volledige bijstandsuitkering kost de gemeente uiteindelijk meer dan een tijdelijke tegemoetkomingsregeling voor enkel de kinderopvangkosten voor de duur van haar opleiding. Zij wilt hiermee graag duurzaam uit de uitkering stromen en haar kans op economische zelfstandigheid vergroten, dat zou toch juist aangemoedigd moeten worden dan tegengewerkt. Met een diploma heeft zij immers betere toekomstperspectieven en arbeidskansen dan zonder een diploma..”.

Desondanks zij niet de juiste vooropleiding had kon zij wel toegelaten worden tot de opleiding tot niveau 4 biomedisch analist bij het ROC Noorderpoort te Groningen. En gezien de leeftijd van deze mevrouw (29 jaar) was dit haar laatste kans om nog gebruik te kunnen maken van studiefinanciering voor het volgen van deze opleiding. Dit heeft de Stichting Steunpunt Studerende Moeders doen besluiten om de eigen bijdrage aan de kinderopvangkosten voorlopig voor te schieten vanuit het steunfonds zodat zij tenminste naar school kan. Ondertussen werd een procedure opgestart.

Met behulp van advocaat Jelle Klaas is de zaak voorgelegd aan de rechter. De rechter heeft nu besloten dat de gemeente een verkeerd juridisch kader heeft toegepast. Bijzondere bijstand voor kosten kinderopvang zou in haar geval wél moeten kunnen. De gemeente moet dat nu inhoudelijk gaan beoordelen en moet opnieuw naar haar aanvraag kijken.
Update 18-5-2016: De gemeente Groningen heeft nav de uitspraak haar bezwaar gegrond verklaard en de bijzondere bijstand voor de eigen bijdrage kinderopvang toegekend.

Wij hopen dat deze uitspraak een eye opener kan zijn voor andere gemeente en studerende moeders. Alleenstaande studerende moeders die eveneens in de knel komen met de eigen bijdrage kinderopvangkosten en een afwijzing ontvangen hebben op hun aanvraag voor een tegemoetkoming dan wel bijzondere bijstand, adviseren wij in hun bezwaar naar deze uitspraak/artikel te verwijzen.

Op school doet zij het uitstekend, lees hier wat school over haar schreef:

Per 01-08-2014 volgt XX de opleiding tot niveau 4 biomedisch analist bij het ROC Noorderpoort (Laboratorium- en Procestechniek) te Groningen. Deze opleiding is erg populair, mede door de goede kansen op de arbeidsmarkt. Zij heeft zich bij ons aangemeld zonder de juiste vooropleiding en mocht toch bij ons beginnen na een geslaagde verlengde intake. Zij is erg gemotiveerd om de opleiding met een diploma af te ronden en ondanks het ontbreken van de juiste vooropleiding is zij een van onze beste studenten! Mijn verwachting is dat zij zonder vertraging de opleiding zal afronden en gezien haar competenties, snel een baan zal vinden als analist. Met vriendelijke groet, 2e-lijnsbegeleider, Noordperpoort, Laoratorium- en Procestechniek.

 

3 gedachten over “Studerende moeder wint rechtzaak tegen gemeente omtrent kinderopvang

  1. Jennifer

    Wauw! Wij zijn onlangs daarvoor nog bij de gemeente geweest (Groningen) en kregen ook een keiharde “Nee”. Zou een vooruitgang zijn voor de gemeente om deze kwetsbare groep te helpen naar een betere toekomst en daarmee op de lange termijn meer voor hen kunnen betekenen dan hen de uitkering in te drukken. Hopelijk neemt de gemeente dit heel serieus op!

    Reageren
  2. Z

    Ook ik ben in de knel met de gemeente (Dordrecht) ivm deze tegemoetkoming. De gemeente heeft aangegeven dat ik niet tot de “doelgroep” hoor. Ik heb 2 jonge kinderen en ben na mijn scheiding, net aan mijn studie begonnen. Ik moet 350 euro eigen bijdrage per maand betalen, maar met alleen studiefinanciering als inkomen, gaat mij dit niet lukken. Op deze manier wordt ik gedwongen om in de bijstand terecht te komen. Een bezwaar die ik deze week ga indienen, en de gegrond verklaring hiervan zal dan ook mijn enige kans zijn om niet in de bijstand terecht te komen.

    Reageren

Reageren? Wil je mee denken of ook iets delen? Plaats het hier!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.