Hoe zorgen we ervoor dat jonge en alleenstaande moeders een opleiding kunnen afronden?

Wij geloven dat onderwijs dé sleutel is naar een betere toekomst voor moeder én kind. Daarom helpen wij onderwijsinstellingen met goed beleid en voorzieningen voor deze doelgroep.

Dit zorgt voor een hoger studierendement en een lager uitvalpercentage. En het verbeterd de toegankelijkheid van onderwijs.

logo-cap1-annemieke

HÉT PLATFORM VOOR STUDERENDE MOEDERS, GEMEENTEN ÉN ONDERWIJSINSTELLINGEN

Handleiding voor het mbo

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de handleiding (E-book) gratis

  • We sturen je enkel af en toe een update van actualiteiten of ontwikkelingen.
  • Je kunt je ten alle tijden weer uitschrijven.
Something went wrong. Please check your entries and try again.
3d cover eboek grijd met zwarte rand

De handleiding (E-book) voor het mbo

De handleiding beschrijft, vanuit de Gelijkebehandelingwetgeving (GBW) gezien, de rechten en plichten van zowel de mbo-instelling als die van de (aankomende) studerende ouder. Naast de formele zaken waarmee rekening gehouden dient te worden, geeft de handleiding ook instructies voor een inrichting van informele zaken die gewenst zijn. Daarnaast worden er adviezen gegeven voor hoe deze zaken georganiseerd en uitgevoerd kunnen worden, al dan niet aan de hand van voorbeelden en nuttige checklists. De handleiding is interessant voor beleidsmedewerkers, begeleiders en coördinatoren passend onderwijs in het MBO.

 

1561030880

Dé training voor studerende moeders mbo & hbo

Geef jij les aan een MBO, HBO of universiteit?

Ben je op zoek naar vernieuwend aanbod voor studerende moeders met als doel het versterken van het studiesucces en het voorkomen van voortijdig uitval? Of ben je op zoek naar vernieuwend lesmateriaal voor studerende moeders?

LEES MEER
pregnant woman library.jpg-550x0

Smart Mama Zwangerschapsplan

Welke afspraken leg je vast bij zwangerschap?

Naast een zwangerschapsprotocol leg je individuele (maatwerk)afspraken met een zwangere student rondom verlof en afwezigheid, natuurlijk vast.
Hiervoor kun je ons gratis te downloaden werk-format 'Smart Mama Zwangerschapsplan' gebruiken. Hierin kunnen alle afspraken genoteerd worden. Het plan voeg je toe als bijlage in het onderwijsdossier of de onderwijsovereenkomst. Van tijd tot tijd evalueer je met de student, indien nodig stel je het plan bij.

Werk jij al met het zwangerschap-protocol?

Weet jij welke faciliteiten minimaal geregeld dienen te zijn conform de GBW (GelijkeBehandelingWetgeving)?

In een zwangerschap-protocol staat beschreven hoe er binnen de instelling gehandeld wordt en welke voorzieningen, faciliteiten er zijn voor zwangere studenten.

Tijdens onze 'workshop zwangerschap-protocol' kom je te weten waar het huidige beleid aan moet voldoen en stellen we samen een GBW-proof protocol op, passend binnen de visie van de instelling.

Checklist GBW-proof

Op locatie

Duidelijkheid voor alle partijen

logo-cap1-annemieke

Informatieve blogs en artikelen

Moederklas niet voor studerende moeders

Gisteren was ik aanwezig bij de Boost jonge moeders verwendag in Rotterdam, georganiseerd door het samenwerkingsplatform ‘Jonge…

Lees verder

Richtlijnen en verdragen

Een samenvatting van de nationale en internationale verplichtingen die voortvloeien uit het verbod van onderscheid op grond van geslacht, (Waaronder ook valt onderscheid op grond van geslacht en moederschap)en die van belang zijn.

Lees verder

Onze reactie wetsvoorstel versterken positie mbo studenten

Vandaag reageerde het Steunpunt Studerende Moeders samen met haar coalitiepartners op het wetsvoorstel…….

Lees verder

Onderzoeksresultaten: discriminatie en uitval studerende moeders.

17 november 2016 – Onderwijsinstellingen en overheid doen te weinig om uitval en discriminatie van studerende moeders…

Lees verder

Oproep voor studerende moeders

Studerende moeders en zwangere studenten lopen groot risico op studievertraging en/of studie uitval wat vaak gepaard gaat…

Lees verder

FAQ's
De meest gestelde vragen vanuit het MBO & Hoger Onderwijs

Vanuit het onderwijs ontvangen wij regelmatig vragen over zwangere studenten en  studerende ouders. De vragen lopen zeer uiteen.
Zo hebben de vragen betrekking op de begeleiding van studerende moeders, het schoolbeleid of waar een protocol aan zou moeten voldoen om discriminatie op grond van geslacht te voorkomen.
Naar aanleiding van alle vragen hebben wij de meest gestelde vragen samengevat.

Stichting Steunpunt Studerende Moeders

De website www.studerendemoeders.nl is een informatief kennisplatform en onderdeel van het landelijke expertisecentrum Steunpunt Studerende Moeders

Het Steunpunt Studerende Moeders is een steunpunt voor en door studerende moeders, Het Steunpunt is een stichting zonder structurele subsidies en zijn daarom afhankelijk van donaties en giften.

Met donaties kunnen wij onze doelstellingen bereiken en alleenstaande/jonge moeders steunen in de kosten voor een beroepsopleiding zodat zij economische zelfstandig kunnen worden.